Топлене вершкове масло гхі (ги) виготовлено на екоферми «Mother» за особливим старовинним рецептом. Топлене масло має ніжний вершковий смак і не містить сторонніх домішок. Найчистіше масло гхі отримують шляхом видалення води і твердих частин молока з чистого солодковершкового масла шляхом витоплення на живому вогні на дровах.
Масло гхі (ги) – один з найвідоміших інгредієнтів індійської кухні, популярний також у традиційній системі індійської медицини (аюрведа). Його ще називають «золотом аюрведи». Вважають, що щоденне приймання масла гхі позитивно впливає на зір, травлення, пам'ять і шкіру.
Одним з головних переваг масла гхі є те, що воно не горить при смаженні. На відміну від рослинного і вершкового масел, які при горінні стають канцерогенними, топлене вершкове масло гхі складається з насичених жирних кислот з коротким хімічним ланцюгом, що не окислюються ані при кімнатній температурі, ані під час приготування їжі. Тому гхі вважається найкориснішим для приготування різних страв, сприяє їх засвоєнню і виведенню продуктів розпаду з організму.
За своєю молекулярною структурою топлене масло гхі відрізняється від інших жирів тваринного походження. При перетоплюванні з вершкового масла видаляються рідина, казеїн і лактоза. В результаті залишаються тільки корисні речовини:
- потужний антиоксидант вітамін Е;
- вітамін А (не міститься ні в одному з їстівних масел, крім гхі),
- вітамін D (основний помічник у засвоєнні кальцію, фосфору і зміцненні імунітету);
- вітамін К (покращує якість крові і попереджає остеопороз);
- незамінна жирна кислота (лінолева кислота).
Користь масла гхі:
- регулює процеси травлення (особливо корисно при підвищеній кислотності шлунка);
- зміцнює імунітет;
- нормалізує роботу нервової системи;
- покращує засвоєння продуктів, надає стравам легкий горіховий аромат;
- сприяє нормалізації обміну речовин і виведенню токсинів і шлаків;
- збагачує організм вітамінами і жирними кислотами.
Застосування: масло гхі ідеально підходить для смаження, його можна використовувати для приготування супів і других страв, різноманітних солодощів, десертів, випічки. Дієтологи рекомендують топлене масло для дитячого харчування.
Масло гхі можна використовувати для розтирань під час застуди та для масажу. Топлене масло виводить токсини і робить шкіру бархатистою, тому його застосовують в косметології як компонент масок для обличчя.
Спосіб застосування: для зміцнення імунітету рекомендується змішувати масло гхі з будь-якими сухофруктами і горіхами і з'їдати щодня вранці натщесерце по столовій ложці.
Протипоказання: захворювання печінки, надмірна вага, атеросклероз.
Склад: вершки з коров'ячого молока пастеризовані.
Харчова цінність на 100 г: жири - 99 г, білки - 0,2 г, вуглеводи - 0,5 г; вітаміни - Е, D, А, В3, К.
Енергетична цінність на 100 г: 894 ккал.
Умови зберігання: зберігати в сухому темному приміщенні при температурі не вище 25 °C і відносній вологості не більше 80 %.
Термін придатності: 12 місяців з моменту виготовлення (дата виготовлення вказана на етикетці).
Виробник: MOTHER ™, Україна.
Якісне фермерське топлене масло, як в дитинстві
Переваги: якість
Недоліки: немає
Інгредієнти:
100 гр масла гхі
1 чашка цукру або стевії
1 яйце
1 чайна ложка ванільного екстракту
1,7 чашки пшеничного борошна
1/2 чайної ложки солі
Приготування:
Розігрійте духовку до 180°C. Застеліть деко пергаментним папером або використайте силіконовий килимок для випікання.
У великій мисці збийте масло гхі з цукром до отримання легкої кремової текстури.
Додайте яйце та ванільний екстракт, добре перемішайте до однорідності.
В окремій посудині з’єднайте борошно та сіль.
Поступово введіть суху суміш у рідку, перемішуючи до утворення м’якого тіста.
Сформуйте з тіста невеликі кульки, викладіть їх на деко з відстанню між кожною та злегка приплюсніть виделкою.
Випікайте протягом 10–12 хвилин, поки краї печива не стануть злегка золотистими.
Вийміть з духовки, дайте постояти 5 хвилин на деку, потім перекладіть на решітку до повного охолодження.